Tino’s specialiteit is koffie drinken: ’Voor inspiratie’

Jongetjes van zijn leeftijd wilden later brandjes blussen of profvoetballer worden. Tino Zwirs uit Schagen wist toen hij twaalf was al dat hij iets heel anders zou gaan doen: ondernemen. Destijds ging hij met bloembollen langs de deuren bij nieuwbouwhuizen. ,,Omdat ik mogelijkheden zag door al die lege tuinen van mensen die er net waren komen wonen.” Tegenwoordig is Zwirs medeeigenaar van het online radiostation LAYZER, medeoprichter van evenementenbureau Katerfabriek en voorzitter van de Brainstormgroep Schagen, voor jonge ondernemers uit de regio. ,,Mijn specialiteit is koffie drinken.” Zwirs zegt het voor de grap. Maar het heeft hem wel veel gebracht, dat koffie drinken. ,,Ik haal er inspiratie uit om met ondernemers af te spreken, zonder direct iets van ze te moeten. Gewoon hun verhaal aanhoren en achteraf kijken of ik daar zelf iets mee kan.” Het helpt hem op de werkvloer van LAYZER. ,,Ik spar met veel verschillende soorten mensen, dus kan me goed inleven.”

,,Mijn specialiteit is koffie drinken.” Zwirs zegt het voor de grap. Maar het heeft hem wel veel gebracht, dat koffie drinken.

Het radiostation met een team van circa vijftien man maakt in oktober deel uit van het wereldwijde dancefestival Amsterdam Dance Event. ,,We gaan 52 dj’s ontvangen. Ik ben daar anderhalf jaar terug begonnen als radio-dj. Al snel ben ik in de techniek gedoken. Daarna werd ik stationsmanager en nu dus mede-eigenaar.” Zijn radiocarrière begon voor hem bij Schagen FM. Hij maakte ook filmpjes voor de websites van het Noordhollands Dagblad, RTL en SBS. Dat hij iets met media zou gaan doen, lag voor de hand. ,,Maar mijn passie is nog steeds ondernemen. Ik ben op die manier vanaf mijn vijftiende geld gaan verdienen met de dingen die ik leuk vond.”

Zwirs moet zijn diploma nog halen op de Amsterdam School of International Business. Veel aandacht gaat op dit moment uit naar projecten die hij met zijn bedrijven heeft lopen. De combinatie wordt steeds lastiger, want de zaken gaan steeds beter. Lijkt een mooi moment om eens op een rijtje te zetten wat hij wil bereiken. Maar, zegt Zwirs: ,,Ik heb geen doelen voor de lange termijn. De projecten die nu lopen, zoals met Amsterdam Dance Event, wil ik tot een goed einde brengen. Dan zie ik daarna weer verder. En misschien dat ik ooit nog een keer mijn diploma ga halen, haha.”